7 Şubat 2011 Pazartesi

İzmir’de “Demokratik Özerklik Forumu”


Fatma Ataseven
İzmir Tepekule Kongre Merkezi’nde İzmir Demokrasi Platformu‘nun organize ettiği “Demokratik Özerklik Forumu” bugün  (6 şubat 2011) gerçekleşti.
Yoğun ilginin görüldüğü ve iki yüz den fazla kişinin katıldığı  forum saat 11.00’de  Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekili Nuri Yaman ile  BDP genel merkez eğitim komisyonu üyesi – Demokratik Toplum Kongresi (DTK) daimi üyesi Engin Demir’in  panelist olarak katıldığı toplantıyı SDP İzmir İl Başkanı Semra Uzunok yönetti.
Demokratik Özerklik projesinin önemine ve ayrıntılarına dikkat çeken Engin Demir ,  Demokratik alanda yer almak ve kürt özgürlük hareketinin bu alanı açması  varılması gereken ve hedeflenen sonuçlardan biri olduğunu , “Kürdistan’da ve Türkiye’de sosyalistlerin Kürt Özgürlük Hareketi ile devamlı ittifak halinde olması gerekliliğini belirterek  , Kürt Özgürlük Hareketi’nin sosyalistlerle işbirliği yapmasının gerekliliğine de değindi.
 Kürtlerin beslendiği  kültürlerin öznelliğine , inanç ve değerlerin yaratılmasında  Alevilik ,Kızılbaşlık ve Zerdüştlük gibi figür ve ritüellerinde kendilerine zenginlik kattığını anlattı..
Demokratik Özerk Kürdistan’ın  nasıl inşa edileceği  maddeler halinde  anlatıldı, Bunun üzerine Demokratik Özerkliğin maddelerine ve DTK’nin buna ilişkin kararına değinildi. Ekonomik model, öz savunma gücü, özerkliğin siyasi-politik boyutu başta olmak üzere orta doğuda Kürdistan üzerindeki emperyalist baskının son bulması için önemli bir öneri olduğunun altı çizildi.
Panelin ilk bölümü   Nuri Yaman ve  Engin Demir’in  sunumları  ile tamamlandı . İkinci bölümde  çeşitli kesimden ve sosyalist gelenekten  katılımcıların  konuyla ilgili  açıklama niteliğindeki destek  , öneri ve eleştrini aktarımları ile  devam etti. Üçüncü bölümün soru-cevap şeklinde geçeceği söylendi.
Forumda Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Sosyalist Parti (SP), Sosyalist Gelecek Parti Hareketi (SGPH), Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP), KÖZ, Devrimci İşçi Partisi Girişimi (DİP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Emek Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) adına söz alındı. Konuya ilişkin görüşler dile getirildi.
Üçüncü bölüme katılmadım. Dışarıda günlerdir göremediğimiz pırıl pırıl güneşli bir hava vardı. Dağları özlemiştim alıp başımı gittim  fotoğraftaki incir ağacının altına oturdum , hevaller’e eşlik etmeye çalıştığım türkü dilime dolandı 
"hejira laté ye lé lé...
delala laté ye
dar hijiroké xem revinoké
ser bexté yaré ye lé lé...
ser bexté yaré ye
dar hijiroké xem revinoké
cizir bin xeté ye lé lé...
cizir bin xeté ye
dar hijiroké xem revinoké "

Aynur’un yürek telimi sızlatan sımsıcak  ağıdı  ile oradan selamladım, forum salonlarına gelemeyenleri ,hatta kürdistan’ı salonlarda kurmayı düşünmeyenleri ve bir çok ölen gerillaları.
Evet salonda olsam da olmasam da ; Ben zaten Kürt dostlarımın ,yoldaşlarımın mutlu olacakları bir dünyada yaşamalarını  “önkoşulsuz” olarak destekliyorum. Kendi “kaderlerini” diledikleri gibi belirlemeleri en doğal haklarıdır.  Biz ezen ulusun temsilcileri değiliz , ezilen ulusun  ve sömürdüğü kürdistan’ın  kurtuluşu için  mücadele veren  sosyalist  yoldaşlarıyız.

Demokratik Özerklik  projesini  hayata geçirme mücadelelerine  destek verdiğim gibi ;Kürt yoldaşlar ve Kürdistan halkı için  umudum , hatta  hayalim:  bir gün özgür Kürdistan ‘ı kurmalarıdır. 

Sevgi ve selamlarımla
Fatma  Ataseven
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder