25 Şubat 2011 Cuma

IKMG: Basına ve Kamuoyuna

Ji Çapemenî û Bîrûraya Giştî re - Basına ve Kamuoyuna
Ji Çapemenî û Bîrûraya Giştî re
Kampanyaya reşkirinê li dijî Şivan Perwer hêrîşek li dijî wîjdan û azadiya me hemûyan e
Mîna tê zanîn, kurtedemeke berê Şivan Perwer li Almanyayê bi alîkarê Serokwezîrê Komara Tirkiyeyê (KT) Bülent Arınç re hevdîtineke ku ji çapemeniyê re jî vekirî bû, pêk anîbû. Piştî vê hevdîtinê li dijî Şivan Perwer kampanyayeke tund ya reşkirinê ji aliyê derdorên nêzîk yên PKK ve hatibû destpêkirin.
Ji çend noqteyan destpêkirina vê kampanyaya reşkirinê ku derew, îftîra, tehdîd û arîşetî (şantaj) lêbar e û tê de „sazî“, kes û „hunermend“ên nêzîkê PKKê jî roleke aktîf ya lînçê wergirtine ser xwe, şanî dide ku ev kampanya ji aliyê navendekê ve tê lidarxistin. Di demên berê de jî, ji heman navendê kampanyayên bi vî awayî li dijî Şivan Perwerê ku nêzîkê 35 salan e li sirgunê dijî bi plan hatibû birêvebirin, li tenişta fişar û tehdîtan avêtibûn ser konserên wî, salon û pergalên konserê hatibûn helişandin, bîner û hunermend bi hêrîşên fîzîkî rûbirû mabûn ku ev yek bi mirin û birîndarî jî encam dabû.
Ev kampanyaya li dijî Şivan Perwer, bi Şivan Perwer re –û ligel wî li dijî hunermend û ronakbîrên din yên ramancûda- ji bo sînordarî û çewsandina mafê xwe îfadekirinê çavtirsandin e.
Şivan Perwer bi stranên xwe têkariya girînge hişmendiya hevbeş ya civaka Kurdistan kiriye, daxwaza azadiyê ya gelê kurd gihîştandiye çar parçeyên Kurdistan û civaka kurd ya diyasporayê, xizmeteke mezin ya pêşketina mûzîk, çand û zimanê kurdî ku di bin fişar û çewsandinê de ne, kiriye. Bi heman awayî Şivan Perwer bi biryar li dijî birakujî û şerên navxweyî rawestiyaye, bi stranên xwe pirsgirêkên bingehîn yên civaka Kurdistanê aniye ziman û bûye deng û wîjdanê gelê kurd û Kurdistanê.
Xwediyên vê ferasetê ku îdîa dikin bi navê azadiya gelekî mezlûm derketine rê, bi salan e di nav û derveyî xwe de, bi kiryarên xwe yên ku mafê jiyanê nade qet dengekî cûda, liv û ramaneke cûda, rê li ber birînên selihandina wan gelek zor e, vekiriye. Jiyana siyasî, çandî û ronakbîrî di vê atmosfera yekdeng, fişar û desthilatdar de gelek hatiye şoraxkirin, civaka kurd hema bêje bi vê tirsa şehînşahiyê ku ji aliyê dagirkeran hatiye pê û dîwarên tirsê yên vê ferasetê girtî û bêhilm hatiye hîştin.
Ev kampanya hêrîşek li hember Şivan Perwer ê lê li dijî maf û azadiya herkesî û hemû civakê ye jî. Pêdiviya civaka Kurdistan û siyaseta kurd beriya her tiştî di nav xwe de, bi aştbûna nav xwe, ramanên cûda, çanda rêzgirtin û çakbîniyê  heye. Civaka Kurdistan layiqê çandeke hikumran û bêtehamulî nîne. Parastina Şivan Perwer û hemû kesên wek wî yên ku ji ber ramanên xwe yên cûda di bin tehdîtê de ne, erkeke demokratbûnê ye.
Kesên vê kampanyaya linçê dane destpêkirin, bila bizanin, wê gelê Kurdistan Şivan Perwerê ku nêzîkê 40 salan e, êş, kêf û hêviya wan berdaye ser stranên wan, bûye qêrîna azadiyê, tenê nehêle.
Ew kesên ku li pêş bîrûraya giştî dibêjin, ew daxwaza „aştî“, „biratî“ û „demokrasî“yê dikin, divê beriya her tiştî li hember gelê xwe, rewşenbîrên xwe, siyasetmedarên xwe zimanê aştî, biratî û demokrasiyê bi kar bînin,  di pêdiviya çarçika vê rûmetê de tev bigerin.
IKMG-Interpendent Kurdish Media Group – Endamên Lijneya Weşanê
Murad Satik, Riza Dînç
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Basına ve Kamuoyuna
Şivan Perwer’e yönelik karalama kampanyası hepimizin vijdanına ve özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır.
Bilindiği gibi kısa bir süre önce Kürd sanatçı Şivan Perwer Almanya’da TC. Başbakan  Yardımcısı Bülent Arınç’la  basına açık bir görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşmenin ardından  Şivan Perwer aleyhine PKK’ye yakın çevreler tarafından yoğun bir karalama kampanyası başlatıldı.
Yalan, iftira, tehdid ve şantaj içeren bu karalama kampanyasının aynı anda bir çok noktadan birden başlatılması, PKK’ye yakınlığıyla bilinen ‘’kurum’’, kişi ve ‘’sanatçı’’ların da bu linç girişiminde aktif rol alması, bu kampanyanın tek merkezden organize edildiğini göstermektedir. Yaklaşık 35 yıldır sürgünde yaşamakta olan Şivan Perwer aleyhine  geçmişte de aynı merkez tarafından organize edilen  benzer kampanyalar yürütülmüş, baskı ve tehditlerin yanısıra konserleri basılmış; konser salonları ve araçları tahrib edilmiş, izleyici ve sanatçılar ölüm ve yaralamalara da yol açan akıl almaz  fiziki saldırılara maruz kalmıştı.
Şivan Perwer’e yönelik bu kampanya, Şivan Perwer’in -ve onun nezdinde farklı fikirlere sahip başka sanatçı ve entellektüellerin- kendini  ifade hakkını sınırlamaya, sindirmeye, gözdağı vermeye yöneliktir.
Şivan Perwer, Kürdistan toplumunun ortak hafızasının oluşmasına şarkılarıyla önemli katkılarda bulunmuş, Kürt halkının özgürlük istemini Kürdistan'ın dört parçasına ve diasporadaki Kürt toplumuna ulaştırmış, baskı ve tehdit altındaki Kürt dilinin, kültürünün, müziğinin gelişimine en büyük hizmetlerden birini vermiştir. Aynı şekilde Kürdistan toplumunun temel meselelerini dile getiren, her dönem iç çatışmalara ve birakujiye kararlı bir şekilde karşı çıkan Şivan Perwer, şarkılarıyla Kürt halkının, Kürdistan’ın sesi, vicdanı olmuştur.
Mazlum bir ulusun özgürlüğü adına yola çıktığını iddia eden bu anlayış sahiplerinin yıllardır gerek kendi içinde gerek kendi dışında farklı hiç bir sese, farklı hiç bir fikre ve davranışa  hayat hakkı tanımayan uygulamaları,  Kürdistan toplumunda onarılması zor yaralara yol açmıştır. Siyasal, kültürel ve entellektüel yaşam bu tek sesli, otoriter ve baskıcı atmosferde iyice çoraklaştırılmış,  Kürd toplumu adeta  sömürgecilerin yarattığı korku imparatorluğu ile bu anlayışın yarattığı korku duvarları arasına hapsedilerek sessiz ve nefessiz bırakılmıştır.
Şivan Perwer'e yönelik bu kampanya, sonuçta herkesin, tüm toplumun hak ve özgürlüklerine de yönelmiş bir saldırıdır.  Kürdistan toplumunun ve Kürd siyasetinin her şeyden önce kendi  içinde barışa, farklı fikirlere,  saygı ve hoşgörü kültürüne ihtiyacı vardır. Kürdistan toplumu  hegemonyacı, tahammülsüz bir kültüre layık değildir. Şivan Perwer’in ve onun gibi farklı fikirlerinden dolayı tehdit altında olan herkesin hak ve özgürlüklerini savunmak, demokrat olmanın bir gereğidir.
Bu linç kampanyasını başlatanlar bilmelidirler ki Kürdistan halkı yaklaşık 40 yıldır kendi acılarını, sevincini, umudunu şarkılarına dökmüş, özgürlük çığlığı olmuş  Şivan Perwer’i yanlız bırakmayacaktır.  
Her şeyden önce, kamuoyu önünde “barış”, “kardeşlik” ve “demokrasi” talep ettiklerini söyleyenlerden, önce kendi halkına, kendi aydınlarına, siyasetçilerine karşı barış, kardeşlik ve demokrasi dilini kullanmaları, bunun gerektirdiği asgari saygı ölçülerinde hareket etmeleri  gerekir.
IKMG-Independent Kurdish Media Group- Yayın Kurulu Üyeleri
Murad Satık, Rıza Dinç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder